Als onderdeel van onze activiteiten om de bewoners van de boomgaard in beeld te brengen vingen Femke Sietzema en ik een paar dagen muizen in de boomgaard. Niet met klapvalletjes, maar met speciale “livetraps” oftewel levendvangvallen. Dat zijn hokjes met een gangetje van blik. Achterin het gangetje zit een stokje, zodra de muis daarop stapt, klapt er aan het begin van het gangetje een deurtje dicht.

Het hokje vulden we met hooi, zodat de muizen niet koud zouden worden, en er ging wortel, graan, en wat meelwormen in om te lokken en te voeren. We zetten 40 vallen in de rand van het grote veld, en in de ongemaaide zoom tussen bomenrij I en H. Drie dagen lang checkten we de vangsten, na zonsopgang en na zonsondergang.


En we vingen leuke dieren. Het aardigst waren de dwergmuizen. Dat zijn kleine muisje met een lange grijpstaart. Ze leven graag in hoge kruiden-grassen en eten daar gras en zaden. Het leuke van dit dier is dat het in het gras, een stukje boven de grond, ronde nestjes maken. Een soort vogelnestjes eigenlijk. Daarin worden de jongen geboren. Het diertje is erg kalm je kunt hem dus gewoon pakken en rustig bekijken. Naast de dieren vonden we ook wat nestjes in die strook.

Daarnaast vingen we een enkele bosmuis. Zoals de naam zegt zit die liefst in wat hogere begroeiing, struiken en bomen dus. We denken dan ook dat dit een diertje was die de boomgaard doortrok op zoek naar een nieuw leefgebiedje.
En we vingen rosse woelmuizen en veldmuizen. Dat zijn flinke muizen met korte staartjes. Ook graseters, maar dan muizen die holen maken in de grond. Bij een paar bomen vonden we deze zomer al muizengangetjes bij de boomspiegel.
Al met al hebben we dus weer wat meer geleerd over de fauna in de boomgaard. Er zijn nog meer plannen: zo willen we volgende zomer aandacht besteden aan de vleermuizen die misschien in de boomgaard op insecten jagen.

- Jasja Dekker

met dank aan Tjeerd Kooij van Ekoza voor het lenen van de livetraps

Naar boven